SAN PELLEGRINO BEST

San Pellegrino Best Restaurants lista (http://www.theworlds50best.com/) kao da je nadomijestila posljednjih godina prominancijom listu restorana od tri zvjezdice Michelina. Ona je konciznija i vrhunski su restorani dovedeni u izravniju korelaciju te poredani u redosljedu kao na top-listama što izravnije komunicira sa potrošačima. Mnogi su izbori kontroverzni, te koji puta izgledaju pomalo nedosljedno, pa i to promiče listu budući da izaziva diskusije. Kriteriji za uvrštenje kao da su moderniji nego li su to Michelin listani restorani koji više puta kao da preferiraju francuski stil. Dotle je San Pellegrino moderniji, međunarodniji, primjerice lakše je afirmirao molekularnu kuhinju, i restorane iz brojnih zemalja, te osobito restorane koji imaju naglasak na pripremi koja afirmira prirodnost sastojaka i uzdižu namirnicu na prvo mjesto. Kao takav bolje korespondira sa potrebama modernih ljubitelja kuhinje.

Ovogodišnji izbor Nome na prvo mjesto kao da pokazuje blagi otklon od molekularne kuhinje jer su El Bulli i Fat Duck završili na drugom i trećem mjestu, a na prvo se uspela danska verzija nordijske kuhinje koja u stvarnosti funkcionira kao jedan vid “slow-food” visoke kuhinje. Chef Renee Redzepi inzistira na lokalnim namirnicama skrupulozne svježine. Budući da sam imao prilike posjetiti sva tri restorana mogao sam ih usporediti, i moram reći da se u sva tri slučaja radi o senzacionalnim restoranima iz kojih gost izlazi podjednako sretan. Dok Adria i Blumenthal fasciniraju virtuoznim pripremama i neortodoksnim tehnikama, Redzepi se blago prizemljuje i fokusira prvenstveno na namirnicu, dok njegove napredne tehnike ostaju u sjeni teritorija i sastojka. Ako je to smjer  koji nam je San Pellegrino želio naznačiti ove godine ja ga podržavam, bez obzira na zamjerke da nam Redzepi nije ponudio takva revolucionarna promišljanja tehnike kao dva velikana koja je sada nadvisio. Oni ipak ostaju jedni od najvećih kuhara ne samo današnjice nego i povijesti.

Konačno mogu reći da neke od visoko pozicioniranih restorana osobno ne smatram tako značajnima kao što ih pozicionira San Pelegrino, a i neke nagle promjene mjesta mi se ne čine logične. Iako se slažem sa novim, nižim pozicijama nisam se nužno slagao sa ranijim, visokima, a nagli pad mi se čini nepotreban jer su restorani manje više jednaki kao što su to bili i godinu dana ranije. Ja ću osobno i u ubuduće koristiti sve kvalitetne liste jer je to jedini način da dođete do raznolikih iskustava i vlastitog stava. Sretan put i dobar tek.

Facebook Comments
%d bloggers like this: