#ACTA HDAP

Dragi i poštovani kolegice i kolege,

U potpunosti podržavam odašiljanje ovakovoga otvorenog pisma (čiju ću konačnu verziju također ovdje postati). Čini mi se da je ono vrlo uspješno odrazilo pozicije zajednice stručnjaka za autorski pravo. Osim supstanijalno dobro odvagane ravnoteže sadržaja smatram da je i ton pisma vrlo vješto odmjeren. U tome smislu nemam dodatnih primjedbi.

Moja jedina sugestija odnosima bi se na mali dodatak koji bi učinio vidljivim čitateljima da zajednica stručnjaka za intelektualno vlasništvo prepoznaje ogromne promjene kojima su izložene moderne društvene zajednice uslijed svojih procesa simultane digitalizacije i umreženja. Na taj način mislim da bismo implicite pokazali čitateljima da razumijemo i uvažavamo legitimnu brigu dijela političkog tijela koje pretpostavlja pitanja slobode interneta pitanjima zaštite intelektualnog vlasništva.

Iako sam osobno duboko uvjeren u univerzalnost temeljnih zasada i načela autorskopravne zaštite moje istraživanje modernih tijekova stvaranja ukazuju na izražena neadekvatnost postojećeg pravnog sustava zaštite. U tome smislu imam razumijevanja, a donekle i zahvalnost svim pojedincima koji su se uključili u široke društvenu raspravu o intelektualnom vlasništvu kakvu je zajednica stručnjaka za intelektualno vlasništvo do prije par godina mogla samo sanjati. Bez uvrstenja toga dodatka mislim da bismo dodatno diskreditiralu našu zajednicu čiji je legitimitet u javnoj percepciji već ozbiljno poljuljan.

Budući da sam na putu nemam sada mogućnost ponuditi nacrt takvog dodatka ali sam siguran da će prijatelji koji su napravili ovaj kvalitetni nacrt sa lakoćom učiniti te izmjene ako o njima postignemo suglasnost.

Facebook Comments
%d bloggers like this: