DUGA NOTA by MLADEN VUKMIR

Duga Nota je emisija o sadašnjosti. Prošlost, koja nikada nije niti prestala za ogroman dio generacije koja je živjela rock tijekom njegove kulturne dominacije u šezdesetim i sedamdesetim godinama, živi i dalje u glazbi toga razdoblja. To je razdoblje kontrakulture postiglo najveći stupanj individualnih sloboda u povijesti zapadne civilizacije i u tome smislu nadmašilo renesansu.

Razdoblje kontrakulture postalo je doba koje je u najvećoj mjeri karakterizirala uključivost, tolerancija i druge liberalne vrijednosti. Stoga je promjenu koja se dogodila tijekom ovog stoljeća osobito važno mjeriti i uspoređivati sa tim dostignućima kojih smo se u međuvremenu odrekli. Kako kaže autor i voditelj emisije Duga Nota Mladen Vukmir, radi se o emisiji u kojoj slušamo glazbu kojom smo mijenjali sebe i pokrenuli promjenu koja traje. Slušamo o tome kako smo postali duga, ostali mladi kao i druge priče o dobu kada je rock vladao Zemljom. U knjizi pak i pokazujemo kako su elementi kontrakulture definirali današnjicu.

Mladen je tijekom novovalnog razdoblja bio rock novinar, te je do danas zadržao pristup glazbi na temelju istraživanja, promišljanja i kontekstualizacije. Tome je dodao i metode evokativne rekonstrukcije konteksta kojima slušateljima omogućuje da glazbu iz krunskog razdoblja rocka od pedesetih do kraja prošlog stoljeća slušaju kao da je snimana danas. Mladen se protivi tumačenju glazbe toga razdoblja rocka u svjetlu nostalgije i gotovo punkerski odbacuje neopravdano veličanje bilo čega u povijesti rocka. Jednostavno, smatra, glazba govori za sebe i jasna je u predstavljanju svoje veličine. Mladen smatra da je upravo glazba druge polovice prošlog stoljeća, svirana na akustičnima i električnim analognim instrumentima, sa jakim utjecajima afro-američkih glazbenika najsmislenija i najvitalnija glazba koju danas uopće možemo čuti.

U svakoj epizodi emisije Duga Nota Mladen predstavlja po jedno poglavlje svoje knjige prema kojoj emisija nastaje, i bira glazbu na bazi svojih osobnih asocijacija na priču koju knjiga priča u tome poglavlju. Knjiga objašnjava kako i zašto su promjene pod utjecajem kontrakulture obiježile i naše doba, kao i gdje je došlo do gubitka civilizacijskih postignuća, no radio emisija nas prvenstveno usmjerava na glazbu koja je sva ta postignuća omogućila.

Mladen Vukmir je za vrijeme dok je radio kao rock novinar imao iskustva rada na radiju i sa ogromnim se veseljem vratio u eter. Sa velikim zadovoljstvom ponovno sudjeluje u proizvodnji radio programa, pri tome učeći o tehnologiji modernog radija. Usprkos tome što razumije tehnologiju, Mladen misli da je radio magija. Radio je magija ne zato jer nastaje na fascinantnoj tehnologiji, nego jer nam omogućuje da glazbu slušamo zajedno i osjećamo je međusobno.

Kao rock novinar Mladen je objavljivao u Studentskom listu, Poletu, Džuboksu, MOLu, Startu, berlinskom Zittyu i drugim časposima tijekom prve polovice osamdesetih godina, a kao urednik je radio u Poletu i MOLu. Osim prisustva na radiju Yammat.fm projekt Duga nota ima aktivnu FB stranicu i web stranicu.

Facebook Comments
No comments yet.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: