MODEL

Održao sam predavanje pod naslovom Vidio sam je na naslovnici magazina na Skepticima u pubu u klubu Sax 16.112018. Snimku predavanja osim na video kanalu Skeptika možete pogledati i OVDJE.

Ukratko, predavanje je bilo najavljeno ovim tekstom: Poput teksta pjesme Model grupe Kraftwerk modeli iskorištavanja nematerijalne imovine mijenjaju se tijekom moderne povijesti. Reforma propisa o autorskom pravu Europske unije tek je jedna u niz od promjena koje se nižu poput odjevnih predmeta na modnoj reviji. Sjetimo se samo američkih SOPA/PIPA, međunarodne ACTA, te recentnog američkog Zakona o moderniziranju autorskog prava. Očito je da se sustav intelektualnog vlasništva učestalo nastoji radikalno modernizirati kao reakcija na tehnološke promjene i promjene poslovnih modela koje oni izazivaju. Temelji današnjeg sustava zaštite počivaju na dvije izuzetno uspješne međunarodne multilateralne konvencije, Pariškoj i Bernskoj Uniji. Možemo paušalno ustvrditi da niti jedna niti druga suštinski ne odgovaraju potrebama današnjih društava i gospodarstava.

Predavanje o Direktivi o autorskom pravu, odnosima sa drugim pravnim modelima poput zaštite privatnosti i podataka nastojati će staviti u kontekst te brojne i snažne tijekove koji određuju našu civilizaciju. Prvi puta u tristotinjak godina povijesti modernog prava intelektualnog vlasništva u diskusiju o njegovom razvoju i budućosti uključili su se i zainteresirani građani i povela se demokratska rasprava o razlozima i posljedicama starog modela zaštite, te o mogućnostima uvođenja novih modela. Zbog inzizstiranja na doktrinarnom nasljeđu, stručnjaci za intelektualno vlasništvo, koji su zadnjih stoljeća neprikosnoveno vodili vodili stručnu diskusiju daleko od nezainteresirane javnosti našli su se na udaru kritike kao dogmatski zaslijepljeni zagovornici odumirućeg modela i postojano gube dio svojeg stručnog kredibiliteta.

Kao posljedica, zainteresirana javnost često nije u prigodi steći pravi uvid u složenosti i pitanja koja su odlučna za trasiranje budućeg pravca zaštite nematerijalne imovine. Aktivistički diskurs koji danas dominira raspravom sigurno nije najplodniji moderator cjelovite diskusije i svojim bukačkim diskursom zapravo usporava izgradnju konsenzusa potrebnog za nužne promjene. U fragmentiranom globaliziranom svijetu male su i šanse da se multilateralni mehanizam reaktivira za potrebe reforme sustava zaštite intelektualnog vlasništva, tako da sve ostaje na jednostranim inicijativama poput recentnih američkih i europskih. Istovremeno, ne primjećuje se povlačenje gospodarstva od iskorištavanja nematerijalne imovine, nego se rast korištenja nematrerijalne imovine nastavlja, što dovodi do situacije u kojoj smo prisiljeni koristiti postojeći sustav u nedostatku novoga, a reforme se provode površinski i dodatno usložnjavaju i ovako prekompleksni sustav.

Sažetak najave glasio je: Nova reforma autorskopravnog zakonodavstva Europske unije izaziva reakcije u širokom društvenom kontekstu. Potrebno je imati na umu da se radi prvenstveno o nastojanjima da se postojeći sustav prilagodi, bez nastojanja da se osmisli sustav koji bi bolje odgovarao zaštiti nematerijalne imovine u kontekstu drugačije vrste stvaralaštva, nastalom u tehnologiziranom gospodarstvu i brojnim sve različitijim, novim tehnologijama omogućenim poslovnim modelima.

Facebook Comments
No comments yet.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: